Slovo o. Libora 21. 1. 2021

Drazí farníci,

můj optimismus z uplynulého víkendu byl schlazen hned ze dvou směrů. Vláda podle všeho neposune PSA do čtvrtého stupně a paní doktorka není spokojena s mým krevním obrazem.

Izolace a léčba covidu u mě proběhla úspěšně, jsem už asi týden bez příznaků, nicméně paní doktorka nechce návrat uspěchat, protože imunita je oslabená a poněkud rozhozená. Dohodli jsme se tedy, že budu ještě nějaký čas fungovat v šetřícím režimu. To znamená, že budu více méně v posteli, pouze liturgii budu sloužit v kostele. Tedy v neděli se vrátím k přítomnosti v kostele a umožnění vám setkat se Kristem v adoraci a přijmout Ho v eucharistii, jak si už nějaký čas zvykáme. Od pondělí pak budou mše svaté podle klasického rozpisu.

Ještě drobná poznámka k neděli. Papež František ji vyhlásil nedělí Božího slova. Smyslem je, abychom si uvědomovali hodnotu a důležitost velikého daru, který máme v existenci Písma svatého a abychom tento dar používali. To znamená, abychom brali Bibli do ruky, četli ji a rozjímali o tom, co čteme, ale abychom také uváděli v život Slovo, se Kterým se zde setkáváme. Možná právě v době dnešních omezení je to dobrý způsob jak být v Boží blízkosti, když třeba mše svaté jsou omezené. V naší zemi je také vyhlášena sbírka pro katolické Biblické dílo, které se věnuje tomu, aby byl text Bible dosažitelný pro co největší počet lidí. Sbírka nemůže proběhnout klasicky, ale bude alespoň v kostele pokladnička, kde budete moci přispět na tento účel.

Také končí Tříkrálová sbírka. I v neděli bude v kostele pokladnička, kdo byste zde ještě chtěli přispět.

A poslední věc, kterou nemohu nezmínit je probíhající týden modliteb za jednou křesťanů. Nezapomínejme ani na tento úmysl ve svých modlitbách.

Zůstávejte ve zdraví a v pokoji!

o.Libor